Aanschaf Stoomreiniger

bankMocht u interesse hebben in de aanschaf van een stoomreiniger, dan kunt u met ons contact opnemen over de mogelijkheden. Naast de krachtige producten die we in de verhuur hebben zijn er ook nog diverse eenvoudigere oplossingen. Uiteraard hebben we ook diverse nog krachtigere professionele oplossingen op o.a. krachtstroom.

Wanneer u op internet de specificaties leest, dan lijkt het alsof een topmodel zeer betaalbaar is. In de praktijk blijken de meeste specificaties nogal erg positief omschreven. Zo zal de druk al snel 1 a 2 bar terugvallen, maar zal het apparaat ook al snel bij moeten warmen en daardoor wachttijd leveren. Of dit voor uw toepassing wenselijk is bespreken we graag.

Kalk blijvend lastig?

Wat betreft kalk hebben we een erg bruikbare tip waarvan u iedere dag plezier heeft. Vaak zit er behoorlijk wat kalk in het water en dat merk je als je bijvoorbeeld de binnenkant van een waterkoker bekijkt. Bij het verwarmingselement zit keer op keer kalk en vaak ook verder in de waterkoker. Dit gebeurt bij alle andere apparaten ook, maar dan merk je het minder snel of pas als het apparaat defect is.

Met een voldoende krachtige stoomreiniger kun je kalk in je huis eenvoudiger weghalen dan met een doekje met schoonmaakmiddel. Alleen is de achtergrond soms ook bepalend en dat kan het toch nog een lastig klusje maken. Kalk is dus niet altijd zomaar weg te blazen met stoom.

Voor alle apparaten die water verwarmen of waar warm water doorheen gaat (boiler, geiser, CV-ketel, vaatwasser, waterkoker, kranen, douche, stoomreiniger en nog meer) kun je de levensduur zeer sterk verlengen door een water-ontkalker te gebruiken. Wij verkopen en installeren dit niet, maar we kunnen u wel helpen aan een installateur in de regio.

Op het punt waar het water binnenkomt, daar wordt een filter geplaatst (meestal een uurtje of 2 werk). De versies zonder electronica werken het beste. Het hele huis wordt zo voorzien van kalkvrij water. In het begin merk je dat alle leidingen schoon spoelen en dat er korte tijd wat extra kalk weggespoeld wordt. Snel daarna wordt de waterkoker nooit meer vuil door kalk, de kranen blijven schoon, de douche heeft geen kalk meer, de vaatwasser kan zelfs zonder blokjes draaien, shampoo schuimt veel sneller, in de wc krijg je geen kalkstrepen meer, leidingen zullen minder snel verstoppen… en zo nog veel meer. Een goed kalkfilter zorgt dus eigenlijk al dat je heel veel klusjes niet eens meer hoeft te doen, en zorgt daarnaast dat je apparatuur veel langer meegaat. Als je het over 5 tot 10 jaar bekijkt, dan bespaar je altijd op meerdere gebieden (apparatuur, schoonmaakmaterialen, schoonmaaktijd etc.).

Onze ervaring wat er vaak gebruikt wordt

Wat wij in de praktijk tegenkomen qua wensen van gebruikers is o.a:

 • Laminaat / Parket / Tegelvloeren (kan ook met eenvoudige modellen bij eenvoudige verontreiniging)
 • Vloerbedekking (stoomstofzuiger is wenselijk)
 • Vloerkleed (stoomstofzuiger is wenselijk)
 • Bank met bekleding (stoomstofzuiger met spoelfunctie is noodzakelijk)
 • Auto interieur (stoomstofzuiger met spoelfunctie is noodzakelijk)
 • Matras (stoomstofzuiger met spoelfunctie is noodzakelijk)
 • Vet in de keuken (kan met tussensegment bij eenvoudige verontreiniging)
 • Ramen (kan ook met budget modellen bij eenvoudige verontreiniging)
 • Kalk (een beetje kan met het tussensegment, meer kalk heeft een krachtiger apparaat nodig)
 • Platgelopen vloerbedekking ophalen (kwaliteit segment noodzakelijk ivm stoomcapaciteit)
 • Lamellen & Jaloezieën reinigen (kan met tussensegment bij eenvoudige verontreiniging)
 • Vooral het stomen, tegelijk spoelen met water en ook tegelijk weer opzuigen vinden de meeste klanten van ons een geweldige functie die ze niet willen missen.

Onze huurklanten gebruiken willekeurig alle bovengenoemde onderdelen, dus wij kunnen niet anders dan een krachtige all-round oplossing verhuren. Anders moeten we voor iedere vraag een ander apparaat reserveren.

AANSCHAF KWALITEIT SEGMENT

Bij de modellen van € 1.500 tot € 2.500 zit je in de betere kwaliteiten. Zonder twijfel merk je dit terug in de bediening, in het resultaat van het schoonmaken, de duurzaamheid van het apparaat en de brede inzetbaarheid.

Of dit nodig is hangt af van wat je er mee wilt doen en hoe vaak je het wilt gebruiken. Voor onze verhuur gebruiken we enkel producten uit dit segment die voor alle toepassingen ingezet kunnen worden (stomen, spoelen, zuigen).

In dit segment zijn er apparaten die alles kunnen met een voldoende kwaliteit en kracht voor een woonhuis. Voor bedrijven zijn vaak nog krachtigere modellen nodig die bijvoorbeeld ook op krachtstroom werken. Die apparaten zijn vaak veel groter en minder goed hanteerbaar voor thuis.

AANSCHAF MIDDEN SEGMENT

In deze rubriek heb je modellen van € 500,- tot € 1.500,-.
Voor bepaalde oplossingen zitten hier modellen tussen die meer dan voldoende zijn. Meestal zijn ze goed in 1 specifiek ding maar de andere onderdelen zijn dan wat minder goed uitgewerkt of ontbreken.

De kwaliteit is een stuk beter dan de budget modellen. Ze stomen bijvoorbeeld goed, maar dan is het bijvullen weer wat lastiger, of ze moeten regelmatig opwarmen / afkoelen.
Voor specifieke klusjes enkele keren per maand is er altijd wel een passend apparaat te vinden in deze prijsklasse.

Stel dat je een lijstje hebt met exacte dingen die je regelmatig zou willen doen met de stoomreiniger, dan kunnen we zoeken of er een model is dat daar goed in is. In dat geval kun je relatief goedkoop een goede degelijke oplossing vinden.

AANSCHAF BUDGET – GOEDKOPERE MODELLEN

De modellen tot zo’n € 500,- zijn vaak compact, licht en bedoeld voor niet frequent beperkt gebruik.
Wanneer je regelmatig het huis wilt schoonmaken met zo’n apparaat, dan kom je erachter dat ze niet heel veel stoom geven, de temperatuur is aan de lage kant, en het apparaat moet snel bij-warmen (dus wachttijd). Het werkt dan dus zeker niet sneller dan bijvoorbeeld een emmer met sop.
Dit kan toch nog goed werken als je bijvoorbeeld eens per kwartaal bepaalde onderdelen een keer extra schoon wilt maken (keuken, dierenverblijven etc.). Voor veelvuldig gebruik is het geen aanrader.
Meestal zijn deze apparaten niet bijzonder degelijk (plastic, gericht op licht en compact en goedkopere elementen)

Waar moet ik op letten bij aanschaf?

Op internet zijn er veel stoomreinigers te vinden in diverse prijscategorieën.

De combinatie van componenten, vermogen, druk, regelingen en accessoires bepaalt de uiteindelijke kwaliteit en prijs. De stoomreinigers die wij leveren werken uitsluitend met duurzame componenten. Ook goedkopere modellen zijn mogelijk, maar daarbij melden wij altijd wat de beperkingen zijn die u kunt verwachten. In bepaalde gevallen is dat namelijk geen enkel probleem.

Stoom wordt geproduceerd in een elektrisch boiler in een machine.
In het professionele consumenten-segment dat wij leveren zal de temperatuur oplopen van 140 tot circa 150 graden Celsius in de boiler. Zo’n boiler is een drukvat waar de stoom zich ontwikkelt met een druk van 4 tot 5 bar.

In een stoomreiniger is sprake van de productie van ‘verzadigde stoom’ en bij zware uitvoeringen met voldoende capaciteit zelfs van ‘oververhitte stoom’.
Via een slang wordt de stoom onder druk naar een pistool met nozzle gevoerd.
Zodra de stoom onder druk de nozzle verlaat zakt de druk en temperatuur tot net onder 100 graden Celsius. Hoe verder de afstand van de nozzle tot aan het object, hoe lager de druk en hoe lager de temperatuur.

Er is helaas veel misleidende informatie waar melding wordt gemaakt van temperaturen van ver boven de 100 graden Celsius en de indruk wordt gewekt dat er gereinigd kan worden met stoom met een temperatuur van ver boven de 100 graden Celsius. Stoom kan echter alleen die temperatuur bereiken in de boiler. Buiten het apparaat kan de temperatuur nooit hoger zijn dan tegen de 100 graden. Eenvoudigere consumentenmodellen leveren een temperatuur die soms ver onder de 100 graden is net onder de nozzle. Het voordeel van de betere machines is dat deze de druk en de temperatuur langer kunnen aanhouden, zodat u langer kunt doorwerken zonder te wachten.

Professionele en moderne stoomapparatuur is veelzijdig en kan met een eenvoudige druk op de knop de stoomkwaliteit van oververhit of verzadigd naar natter leveren.